Hutbe: Gazzeliler Rablerine verdikleri sözü tutuyorlar
“Mü'minlerden öyle adamlar vardır ki, Allah'a verdikleri söze sâdık kaldılar. İçlerinden bir kısmı verdikleri sözü yerine getirmiştir (şehid olmuştur). Bir kısmı da (şehid olmayı) beklemektedir. Verdikleri sözü asla değiştirmemişlerdir.” (Ahzâb: 23)
Emrullah Ayan
12.01.2024 16:00
141 okunma
Paylaş

Hutbe: Gazzeliler Rablerine verdikleri sözü tutuyorlar

“Mü'minlerden öyle adamlar vardır ki, Allah'a verdikleri söze sâdık kaldılar. İçlerinden bir kısmı verdikleri sözü yerine getirmiştir (şehid olmuştur). Bir kısmı da (şehid olmayı) beklemektedir. Verdikleri sözü asla değiştirmemişlerdir.” (Ahzâb: 23)
Kardeşlerim, bugün Hicrî Cemâziye’l-Âhir ayının 30’u 1445/Cuma

Gerçekten iman etmiş olanlar, bu dünya hayatının geçiciliğine ve âhirette hesap verileceğine inananlar yeri geldiğinde Allah yolunda canlarını feda etmekten asla çekinmezler. Onlardan kimi Allah yolunda şehid düşmüştür kimi de şehid olmak için sırasını beklemektedir. Canları pahasına Allah’a verdikleri sözden vazgeçmezler. Oysa münafıklar ve kalplerinde hastalık bulunanlar zoru gördüklerinde bütün sözlerinden caydıkları gibi Allah’a verdikleri sözden de cayarlar.
İşte o mü’minlerden öyle yiğitler, öyle erler vardır ki onlar Allah’a vermiş oldukları sözlerde sadık davrandılar. Daha önce Allah için bir savaş gerçekleşirse şehadet şerbetini içene kadar Rasûlullah’ın yanından bir adım bile ayrılmayacakları konusunda Allah ve Resûlüne söz vermişlerdi.
İşte bunlar Allah’a verdikleri bu sözlerine sadık davrandılar. Onlardan bazıları verdikleri bu söz uğrunda, Allah ve Resûlü uğrunda seve seve canlarını vermişler, şehadet şerbetini yudumlamışlar, ebedî diriliğe ulaşmışlar, Rablerine, Rablerinin rahmetine kavuşmuşlar, bazıları da bunu bekliyorlar.
Evet, onların içinde Allah’a verdikleri sözlerini yerine getirenler olduğu gibi, imanlarının, sözlerinin şehadetini ikâme edebilmek için bekleyenler de vardır. Onlardan dinleri ve davâları uğrunda şehadeti tadanlar için öteler âleminde hiçbir kimsenin hayal bile edemeyeceği büyük cennetler, büyük mükâfatlar olduğu gibi hayatta kalıp bir başka seferde şehadeti umanlar için de dünyada zaferler ve nimetler vardır.
Allah’ın bu yasası ve va’di hiçbir zaman değişmeden devam edecektir. Kıyâmete kadar her ne zaman ki mü’minler elçilerini örnek alırlar ve Rablerine verdikleri sözlerini yerine getirirlerse Allah da mutlak sûrette onlara karşı va’dini yerine getirecektir. Böylece Rabbimiz tıpkı Rasûlullah (S)’in sahabesi gibi imanlarının gereği olan eylemlerini gerçekleştirenlere bu sadâkatlarının karşılığını verecektir.
Bu, savaşta düşman karşısında geri dönüpkaçmayacaklarına dair Allah'a söz veren, ama Allah'a verdikleri bu sözü tutmayan kimselerin durumunu anlatan örneğe karşılık olarak yer alıyor: "Allah'a verilen sözden sorumluydular."
İmam Ahmed, Sabit'ten şunları aktarır: Amcam Enes b. Nadr Peygamberimizin yanında Bedir savaşına katılmamıştı. Bu durum zoruna gidiyordu. "Rasul’ün yaptığı ilk savaşa katılmadım. Eğer yüce Allah bundan sonra bana onunla birlikte bir savaşa katılmayı nasip ederse neler yapacağımı görecektir" diyordu ve bundan fazlasını söylemekten de korkuyordu.
Nihayet Peygamberimizin yanında Uhud savaşına katıldı. Savaşın devam ettiği bir sırada Enes, Saad b. Muaz'a ‘Ey Ebu Amr, cennetin kokusu ne hoş. Uhud'un ötesinden bu kokuyu duyuyorum’ dedi ve öldürülene kadar müşriklerle savaştı. Cesedinde seksen küsûr ok, kılıç ve mızrak yarası tespit edilmişti. Kız kardeşi; ‘Kardeşimi ancak parmaklarından tanıyabildim’ demişti.
Sahabeler bu âyetin Enes ve arkadaşları hakkında indiği düşüncesindeydiler. (Müslim, Tirmizi ve Nesâî)
Mü'minler arasında yer alan bu tiplerin aydınlık portreleri burada, münafıklık, zaaf ve sözlerinden dönenlerin tablolarına karşılık yer alan iman tablosunu bütünlemek için sunuluyor.
Değerli kardeşlerim, Gazze de Müslümanlar için bir mektep konumunda dersler veriyor. Orada şehid olanların verdiği çok soylu bir derstir bu.
Evet, hutbemin başında okuduğum âyetin meâlindeki örneklemenin Asr-ı Saadetteki örneği gibi bugün de ortaya konmuş şeklini Gazze’de direnerek dinleri ve davâları olan İslâm için fedakârca direnen ve bu uğurda can feda eden bebekler, çocuklar, kadınlar ve yiğitler üzerlerine düşeni hakkıyla yerine getiriyor, şehid olanlar va’dlerini yerine getirmiş diğerleri de cihadları esnasında şehid olmayı bekleyişleriyle, tüm İslâm halklarına ve bütün dünyaya örnek ve model oluyorlar.
Gazze'de babası, annesi ve akrabaları işgalci İsrail kâtilleri tarafından şehid edilenlerin bu şehadet ile gurur duyması gerek. Çünkü şehadet onların izzetidir. Rabbim kabul buyursun…
Şehadet hakkında bir ezginin sözleri şöyle:        
“Yalnız bırakılsak savaş yolunda
Olmasa yanımızda yol arkadaşı
Karşımıza çıksa bütün bir dünya
Dönmek yok, sürdüreceğiz savaşı.
Şehadet bir tutku, bir özlem bize
Ölüm bir son değil, diriliş bize…”
12.01.2024
Hazırlayan: Emrullah AYAN

...
Yorum Ekle
Adınız :
Başlık : Yorumunuz :
Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Haber Akışı
© 2020    www.dengeradyo.com          Programlama: Murat Kaya
Adres : Strazburg caddesi Eti mahallesi 18/1 Sıhhıye/ANKARA - Tel :  0 312 232 3535